Portada » Media, Opinión » Catalunya, al punt de mira de les inspeccions fiscals d’Hisenda

Catalunya, al punt de mira de les inspeccions fiscals d’Hisenda

Racó Catala.cat

DIMECRES, 06 DE JUNY DE 2012, 11:12

És, també, el territori on recapta més diners per aquest concepte

 

Catalunya és, amb diferència, el territori de l’Estat espanyol que té més inspeccions fiscals. Hisenda, des de fa anys, centra la seva tasca al nostre territori i, consegüentment, és d’on recapta més diners, segons ha informat l’Agència Tributària a RAC1. Tant és així, que a Catalunya es farien el doble de fiscalitzacions que a Madrid i sis vegades més que a Andalusia. D’altra banda, Hisenda va recaptar a Catalunya 311 milions d’euros l’any 2008, mentre que a Andalusia només van ser 55 milions i a Madrid, 155. En percentatges, el nombre d’actes aixecades a Catalunya representa el 17% del total espanyol i els diners recaptats representen el 21% del conjunt. Finalment Catalunya també és el territori que tarda més en rebre les devolucions i és que l’1 de juny d’enguany Hisenda ja havia pagat el 65% de les rentes presentades a Madrid i el 64% de les andaluses mentre que a Catalunya només n’havia retornat el 58%.

 

A Catalunya hi ha 260 inspectors d’Hisenda més que a Madrid

El 70% de la evasió fiscal a l’Estat correspon a les grans empreses i la capital espanyola en concentra un percentatge més gran

 

 

Segons dades del Ministeri d’Hisenda conegudes ahir, Catalunya és una de les zones de l’Estat fiscalment més fraudulentes – sis vegades més que Andalusia- i, per tant, és aquí on es recullen més diners per aquest concepte. És així, però, no per l’esperit de picaresca innat a l’ADN dels catalans, sinó perquè Catalunya es troba en el punt de mira de l’Agència Tributària.

Una altra dada coneguda avui confirma aquest fet denunciat des de ja fa tempsper alguns partits polítics. A Catalunya actualment hi ha 260 inspectors d’Hisenda més que a Madrid, una clara situació de desigualtat segons el sindicat d’aquest sector, Gestha.

Aquest organisme entén que hi hagi més inspectors a Catalunya perquè també hi ha més empreses, però els grinyola que es recapti més que a Madrid que concentra tres vegades més grans empreses que aquí i són les que més defrauden, segons declaracions fetes a Rac1.

Inspectors mal repartits

I és que segons aquest sindicat, el 70% de la evasió fiscal a l’Estat correspon a les grans empreses i Madrid en concentra un percentatge més gran. A Catalunya destaca la petita empresa (que només concentra el 17% de l’evasió fiscal de l’Estat) i els autònoms, on el percentatge cau fins el 8%.

Per tant, Hisenda està dedicant més inspectors als que menys defrauden. “Les grans companyies amb residència fiscal a Madrid tenen uns despatxos comptables que no deixen rastre. A Catalunya hi ha més emprenedors. I pel que fa als inspectors, en haver-hi més mans i més ulls poden descobrir més frau”, ha explicat el vicepresident de GESTHA, Josep Maria Mollinedo, en aquesta emissora.

En conclusió, a Catalunya li toca un inspector d’Hisenda per cada 563 empreses, a Madrid un per cada 607: 44 més. Però, a més, cada català paga 144 euros més de mitjana per cap per l’evasió fiscal estatal. En total, paga 983 euros l’any per compensar el que s’ha evadit.

Deja un comentario

VIDEOS DESTACADOS

SECUENCIA DE FOTOS FLICKR