Portada » Media, Opinión » El problema

El problema

El problema
DILLUNS, 19 DE MARÇ DEL 2012 | Espanya
Blog. Josep-Maria Terricabras

Alguns textos que sintetitzen la història d’Espanya diuen que, a començaments del segle XX, Espanya tenia quatre problemes: el religiós, el militar, l’agrari i el català. Cent anys després, els tres primers s’han resolt o han desaparegut i ja només queda el quart. Després de la mort de Franco, alguns ben pensats (també n’hi havia alguns) van creure que podrien resoldre “el problema catalán” (i el basc com un afegitó) amb la nova Constitució que establia l’Estat de les autonomies, Estat que d’altres ja sabien que seria simplement una continuació maquillada, de l’antic règim, amb protecció militar inclosa.

En tot cas, resulta ben clar que més de trenta anys després, la Constitució espanyola ha estat interpretada i consagrada com una Constitució continuadora de la unitat i del centralisme, sense cap interès per acceptar que Espanya és un estat plurinacional. Això fa que “el problema catalàn” hagi acabat convertint-se, de fet, en “el problema español”. Ho venia a reconèixer expressament el diari ABC aquesta setmana passada quan, en portada, deia “Tenemos un problema”. Certament, els catalans pensem que tenim un problema –i, és clar, segons com, el tenim, i gros–, però no és un problema que hàgim creat nosaltres sols i que nosaltres sols puguem resoldre, sinó que és un problema que tenim perquè hi ha Espanya, és a dir, és un problema que sobretot té Espanya i que Espanya no sap com resoldre, i quan sembla que ho sap, no ho vol.

Per això som nosaltres que hem de resoldre el problema. En aquest sentit, la nostra resposta no és simplement dir que nosaltres també “Tenim un problema”, sinó que hem de proclamar que nosaltres en “Tenim la solució”. I així com el problema és sobretot d’Espanya, la solució ve sobretot de Catalunya. No podrem esperar que Espanya ens ajudi a resoldre’l, sinó que hi oposarà tot el que pugui, que serà molt.

Si l’autonomia s’ha esgotat, si el federalisme és impossible –per ser federals, també ho haurien de voler els espanyols, que no ho volen–, clarament l’única solució, l’única sortida –mai tan ben dit– és la independència, per la qual haurem de lluitar sols i que ens haurem de guanyar pel nostre compte, per la nostra voluntat majoritària i tossuda, amb l’assentiment almenys d’una part important de la comunitat internacional, que no es podrà oposar a la nostra expressió de llibertat majoritàriament, democràticament expressada.

Abandonem, doncs, el problema, que és espanyol. Anem a la solució, que és catalana. Treballem per aquesta solució, amb habilitat, astúcia, paciència i coratge. La tenim molt més a prop del que ens pensem. El fet mateix que l’ABC torni a posar “el problema” a la portada és perquè sap que, a la contraportada, hi ha la solució. Només hem de girar el diari i capgirar la situació.

Deja un comentario

VIDEOS DESTACADOS

SECUENCIA DE FOTOS FLICKR