Portada » Media, Opinión » Espanya ens empeny a la secessió

Espanya ens empeny a la secessió

Naciodigital, 11-04-2012

Joan Vila i TriadúPeriodista i professor a la UAB, és membre també del Grup de Periodistes Ramon Barnils. Porta dues dècades en el sector audiovisual de proximitat i en els últims tres anys ha dirigit l’empresa pública Comunicàlia. Té arrels familiars a la Catalunya Vella i llaços sentimentals amb el País Valencià, per això s’estima el país “sencer”. Tot i ser blocaire des de fa alguns anys, reconeix que no acaba de connectar amb les xarxes socials. Cada cop estic més convençut que els òrgans fonamentals de l’Estat espanyol, tots, des del Tribunal Constitucional fins al govern, passant per l’exèrcit i els serveis d’espionatge, tenen assumit que algun dia Catalunya serà independent. I que, tant per tant, no val la pena invertir-hi ni un euro més en infreastructures, que a la llarga es quedaran en el nou estat, ni perdre-hi ni un minut més discutint un millor “encaix” ni un millor sistema de finançament. “Millor que els espoliem tot el que puguem abans no se’n vagin, sense cedir en res”, crec jo que pensen.

Si no és perquè han arribat a aquesta conclusió, no acabo d’entendre els pressupostos que acaba de presentar el govern de Mariano Rajoy a les Corts. No inclouen cap mínima concessió a les demandes catalanes de fa anys, ni en el deute pendent de satisfer a les arques de la Generalitat, ni en la inversió mínima que cal fer per no seguir perdent competitivitat econòmica (servei de rodalies, corredor ferroviari de la costa, trams d’autovia…). O pensen que ens poden menystenir amb absoluta impunitat o han decidit que no cal dedicar-nos cap gest de bona voluntat, perquè ja fa temps que la societat catalana ha dit prou i ha decidit emprendre un camí diferent: el de crear un estat propi, separat del dels espanyols.

Vull creure que serem prou valents per no fer-nos enrere precisament ara, quan Espanya més ens empeny cap a la secessió. Desemmascarem d’una vegada per totes aquells que encara ens vénen la cançoneta d’un possible encaix català dins l’estat, en clau federal o confederal. Això ja no s’ho creu ningú. Com diu l’expresident Pujol, o marxem o ens diluïm en aquest estat recentralitzat, empobrit i espoliador de la perifèria, a més d’unilingüe i unicultural. Vull creure que no desaprofitarem l’oportunitat que tenim al davant, malgrat la crisi i les dificultats genèriques de tota la Unió Europea. Mai no tindrem tants arguments a favor com ara.

Davant la metàfora del xoc de trens entre Catalunya i Espanya, molt alarmista i poc real, en proposo una altra: desenganxem el nostre vagó i conduïm-lo a una altra via; és l’única manera de no acabar descarrilant tots plegats.

Deja un comentario

VIDEOS DESTACADOS

SECUENCIA DE FOTOS FLICKR