Portada » Media, Opinión » Independents per a què?

Independents per a què?

Vicent Partal. VilaWeb, 10/03/2012

Trobe curiosa la reacció d’ alguns a la sentència sobre l’escola. Diuen que no passa res perquè, en realitat, a moltes escoles ja es parla normalment en castellà, malgrat la immersió, la llei i el sursum corda. Em xoca, en concret, que hi haja qui trobe normal que en unes escoles en què s’hauria d’ ensenyar en català s’ensenye en castellà. I que posen aquest fet com un exemple de fins a quin punt és normal i natural la convivència al nostre país.
 
En realitat, això, a mi, em sembla que tan solament demostra que estem tan malament que ni amb les lleis no som capaços d’assegurar l’ oficialitat de l’idioma. Crec que aquestes actituds són una mostra de pensament tou, molt influït per unes quantes dècades d’ atac sistemàtic contra la utilitat del català. Que en el fons és d’això que es tracta. Al cap i a la fi el supremacisme espanyol es basa en això: a negar que el català siga una llengua útil, i a reservar la utilitat per al seu idioma.

Des d’aquesta perspectiva em preocupa que hi haja sectors nacionalistes que sembla que s’hagen encomanat el discurs sociolingüístic dominant a Espanya i que d’entrada ja renuncien, en nom de la utilitat, del consens o de créixer, a aplicar al català el mateix valor que s’aplica a l’espanyol.
I això tant se val que siga en l’ús escolar –on un professor castellanoparlant pot infringir la llei sense que ningú s’esvere ni li exigesca responsabilitats. O fins i tot sostenint la ‘utilitat’ de tenir l’espanyol com a llengua oficial en una Catalunya independent. Aquest darrer em sembla un debat ben paradigmàtic.
Jo crec que està bé que discutim de tot, però què em dieu? Que trobaríeu normal que ens facem independents i que en els instituts de Barcelona es continuen fent classes en castellà? Que ens fem independents i continuem sense trobar un film en català en les sales de cinema? Que ens fem independents i continuem aguantant intereconomies? Que ens fem independents i que la policia ens continue saludant en castellà?
En un país on es pot proposar un debat tan sorprenent, on des de l’independentisme hi ha qui atia debats tan sorprenents no és gens estrany que s’accepte ara amb naturalitat la infracció de les lleis lingüístiques, això sí, únicament si afavoreixen el català, i que fins i tot semble un mèrit la incapacitat de fer complir la legislació, però únicament si empara el català.
Però alerta, perquè, si no ens creiem que el català és una llengua tan vàlida i valuosa com qualsevol altra llengua europea, aleshores per què volem ser independents?
Ho demane. Vicent Partal11.03.2012Com ho fem?  Ja no discutim si cal o no fer-se independents. Només discutim ja el com. I ahir la presentació de l’Assemblea Nacional Catalana en va ser una prova més. Una prova més de que la gent està intentant trobar la forma en que ens farem independents i empeny, empeny molt. La constitució de l’ANC va ser plena de detalls xicotets que indiquen com d’avançat es troba ja el procés. Va ser l’acte d’un moviment madur, concentrat en la feina, amb objectius concrets i a curt termini. Ningú no dubtava ja per exemple sobre el fet que la independència arribarà a través d’una proclamació unilateral, sense cap més discussió amb Espanya que la negociació posterior al fet. I quan dic ningú vull dir que partits gens afeccionats a actes insurreccionals tampoc. Com ningú no dubtava de la força de la societat civil i els intel.lectuals però tampoc no es feien estranyes il.lusions de deixar de banda els partits. Convivien els uns i els altres, com hauran de conviure i reforçar-se d’ara endavant. Però sobretot ningú no dubtava que proclamar la república, la nostra, és un objectiu possible i que es pot asolir a curt termini. El full de ruta aprovat ahir per set mil persones parla del 2014, que és com dir demà passat. I això, aquest, és el símptoma més poderós: hi ha la seguretat que podem guanyar i que podem guanyar ara mateix. Només ens cal encertar amb el com.

director@vilaweb.cat

Deja un comentario

VIDEOS DESTACADOS

SECUENCIA DE FOTOS FLICKR